Hulp bij trauma

Heeft een van jouw werknemers een schokkende gebeurtenis op of rondom de werkplek meegemaakt? Is iemand bijvoorbeeld getuige geweest van een ongeluk of een geweldincident? Dan kan de werknemer in kwestie hulp nodig hebben om dit trauma te verwerken. Hulp bij trauma begint door te monitoren hoe iemand zoiets verwerkt. Trauma verwerken is een heel persoonlijk proces, dus de hulp bij trauma ook.

Na een schokkend incident herstelt 85 procent van de mensen uit zichzelf na een week of vier. In dat geval neemt hulp bij trauma alleen de vorm van monitoring aan. Na die tijd ontwikkelt 15 procent een posttraumatische stressstoornis (PTSS). In dat geval is er therapie nodig om het trauma te verwerken. Bekijk wanneer het raadzaam is om te bellen met Traumaloket.

Heb je acute hulp bij trauma nodig in verband met een crisis in of bij jouw organisatie of gewoon advies? Bel dan ons noodnummer: 0800 – 6001 (24/7 bereikbaar).

Wat is een traumatische ervaring?

Niet voor elke nare gebeurtenis is hulp bij trauma nodig. Er is namelijk een groot verschil tussen een traumatische ervaring en een nare gebeurtenis. Het onderscheidt zit in de schokkende ervaring en de sterke impact. Dus wat is een traumatische ervaring? Een traumatische ervaring houdt een verwonding, dood of seksueel geweld in of een onmiddellijke dreiging daarvan. Daarnaast kan trauma ontstaan door intense angst, hulpeloosheid of gevoelens van grote afschuw. Een traumatische ervaring zorgt ervoor dat een werknemer last blijft houden van stressgerelateerde gevolgen en klachten, zelfs als de gebeurtenis al lang voorbij is. Als een werknemer dit ervaart, dan is hulp bij trauma nodig.

Verschillende soorten therapie trauma

Alleen als iemand met trauma niet vanzelf herstelt na een aantal weken, wordt therapie ingezet als hulp bij trauma. De traumatherapie wordt afgestemd op het soort trauma waar de persoon in kwestie mee kampt. Er zijn globaal drie soorten trauma te onderscheiden: enkelvoudig, meervoudig en complex trauma. Bij elk type trauma zijn er behandelingen die het meest effectief zijn als hulp bij trauma. Zo wordt Eye Movement Desensitization and Reprocessing (EMDR) doorgaans ingezet bij enkelvoudig trauma. Voor meervoudig trauma is volgens de richtlijnen imaginaire exposure de eerste keus qua therapie en bij complex trauma wordt een combinatie van behandelingen ingezet. Een andere, veelbelovende therapie bij trauma is Reconsolidation Traumatic Memories (RTM).

Wanneer is hulp bij trauma nodig?

Het is belangrijk om de signalen dat iemand last van trauma heeft te herkennen. Zo kun je als leidinggevende tijdig aan de bel trekken. Iemand heeft hulp bij trauma nodig als de persoon emotioneel en vlak gedrag vertoont. Daarnaast komt de werknemer in kwestie moe of lusteloos over en is snel geïrriteerd. Sociale contacten en bepaalde situaties uit de weg gaan kan ook een signaal zijn van trauma. Andere symptomen van trauma zijn:

  • Concentratieproblemen
  • Flash backs
  • Hyperalert en schrikachtig gedrag
  • Mentale afwezigheid
  • Nachtmerries
  • Negatieve gevoelens
  • Vermijden van situaties of specifieke plekken
  • Vermoeidheid zonder duidelijke reden

Herken je meer dan 2 signalen bij een werknemer?

Dan is waarschijnlijk hulp bij trauma nodig. Neem direct contact op met Traumaloket of een andere professionele traumaspecialist. Trauma-expert Leen Pakvis van Traumaloket is bereikbaar via: 06-52624293 of l.pakvis@traumaloket.nl.