Trauma na overval

Veel mensen ontwikkelen een trauma na overval. Slachtoffer zijn van een overval is een ingrijpende gebeurtenis. Het kan gebeuren in huis, op het werk of op straat.

Een overval gaat gepaard met angst en machteloosheid. Een overval heeft impact op het leven van een slachtoffer. Gevoelens van geborgenheid en veiligheid worden weggevaagd, vooral als er geweld of wapens zijn gebruikt. Na de overval kan een slachtoffer prikkelbaar en angstig zijn, slecht slapen en steeds terugdenken aan het moment. Ook lichamelijke klachten zoals huilbuien, spanningen en hoofdpijn zijn potentiële gevolgen van een overval. Veel slachtoffers herstellen zelf na een aantal weken. Wanneer de klachten niet na verloop van tijd verdwijnen, is er sprake van een trauma. Een overval is een traumatische ervaring, veel slachtoffers hebben een trauma na een overval. Een trauma na overval kan bij slachtoffers leiden tot allerlei gevoelens zoals angst, verdriet, woede, hulpeloosheid of frustratie. Er zijn een aantal dingen die men kan doen bij een trauma na een overval. Blijven de klachten van het trauma na een overval aanhouden? Zoek dan deskundige hulp.

Wat te doen bij een trauma na overval

  • Erken je klachten en gevoelens;
  • Praat er vrijwillig over, dat helpt bij het verwerkingsproces;
  • Pak rustig je dagelijkse routine weer op;
  • Doe leuke dingen ter afleiding.

Schokkende gebeurtenis

Een gebeurtenis die fysiek en/of mentaal grote impact heeft op iemand kan worden gezien als schokkende gebeurtenis. Een schokkende gebeurtenis heeft invloed op iemands vermogen tot flexibele en normale aanpassing. Daarnaast gaat een schokkende gebeurtenis vaak gepaard met gevoelens van machteloosheid en angst. Bij een schokkende gebeurtenis wordt het leven van de persoon in kwestie acuut ontwricht. Voorbeelden van schokkende gebeurtenissen zijn een (gewapende) overval, een dodelijk ongeluk of (fysiek) geweld.

Acute traumazorg

Het onderwerp acute traumazorg is uitgebreid uitgewerkt onder het hoofdmenu item Begeleiding.  

Wil je voor jouw medewerker(s) snel en duidelijk advies over trauma behandeling?

Neem dan contact op met traumadeskundige Leen Pakvis van Traumaloket Nederland via 06 526 242 93 of l.pakvis@traumaloket.nl.

Naar Home >