Reconsolidation Traumatic Memories (RTM)
Als er posttraumatische stressstoornis (PTSS) is gediagnostiseerd bij een werknemer, dan wordt er vervolgens door de behandelaar een behandelplan opgesteld.
Traumaverwerking en de behandeling van PTSS is maatwerk. Daarom kan de behandelaar uit verschillende soorten traumaverwerking therapie kiezen. Op basis van verschillende factoren besluit de behandelaar wat de beste aanpak is voor de persoon in kwestie. Een voorbeeld van zo’n traumaverweking behandeling is Reconsolidation Traumatic Memories, ofwel RTM.
Wat is RTM?
RTM is een traumagerichte, maar niet cognitieve, gedragstherapie die momenteel nog veel wordt onderzocht. In de jaren 1970 werd Reconsolidation Traumatic Memories voor het eerst gebruikt om fobieën te behandelen. Het is dus nog een relatief nieuwe behandeling die nog niet goed onderzocht is. RTM is inmiddels wel verfijnd ten opzichte van de jaren ’70. Hierdoor lijkt deze traumaverwerking therapie bijzonder effectief te zijn voor de behandeling van mensen met een ernstig psychotrauma, zoals PTSS. Er zijn met andere woorden sterke aanwijzingen voor goede resultaten. Hierdoor kan het voorkomen dat een behandelaar voor RTM kiest als PTSS behandeling.
RTM als behandeling
Bij RTM ligt de focus op het scheiden van traumatische gevoelens en de herinneringen eraan. Dit wordt gedaan door middel van een re-imaging proces: de persoon in kwestie denkt aan de nare herinnering tijdens het zien van beelden die fijn en aangenaam zijn. RTM zorgt er op deze manier voor dat er nieuwe informatie wordt toegevoegd die in tegenspraak is met de langetermijnherinnering van het trauma. De werking van RTM lijkt dan ook een variatie te zijn op EMDR.
Tijdens RTM als traumaverwerking therapie word je dus begeleid om je te distantiëren van de traumatische herinnering. Door de herinnering los te maken van gevoelens als angst, hulpeloosheid of terreur, verandert de interne beleving. Het uiteindelijke doel van RTM is dan ook om te zorgen dat de traumatische herinnering niet langer een teken is van gevaar, strijd of vlucht.
Psychotrauma en behandeling PTSS
Na een enge, schokkende, nare gebeurtenis heeft je medewerker wat ruimte nodig. De kans is namelijk groot dat de persoon in kwestie het trauma zelf verwerkt en vervolgens herstelt. Maar liefst 85% van de mensen die een traumatische gebeurtenis ervaren is in staat om na een week of vier de draad weer op te pakken. Bij slechts 15% lukt dit niet en ontstaat een psychotrauma. PTSS is een angststoornis waar je medewerker dan last van kan hebben. De gebeurtenis was dan zo schokkend dat de persoon in kwestie last blijft houden van herinneringen, angst, spanning en stress.
PTSS wordt altijd gediagnostiseerd door een professionele specialist die vervolgens ook een behandelplan opstelt. De behandeling van PTSS kan moeilijk zijn: de persoon in kwestie wil misschien niet geconfronteerd worden met zijn of haar angst. Daarom is het belangrijk dat de traumaverwerking therapie goed aansluit bij degene die last heeft van het psychotrauma. Naast RTM zijn er nog andere behandelingstechnieken die ingezet kunnen worden. Denk bijvoorbeeld aan EMDR en BEPP.
Meer weten over RTM voor jouw medewerker(s)?
Voor meer informatie over Reconsolidation Traumatic Memories als traumaverwerking therapie voor jouw medewerkers kun je contact opnemen met trauma-expert Leen Pakvis van Traumaloket via 06-52624293 of l.pakvis@traumaloket.nl.
Is er sprake van een acute crisis? Bel dan ons noodnummer: 0800-6001. Daarop zijn we 24/7 bereikbaar.