Traumazorg personen- en beroepsgoederenvervoer

Traumaloket Nederland (voorheen Lourtas), heeft de afgelopen 17 jaar in opdracht van het Sector Instituut Transport en Logistiek (www.stl.nl) en Transport Logistiek Nederland (TLN.nl) honderden chauffeurs en hun leidinggevenden begeleid na ingrijpende, traumatische gebeurtenissen.

Bijvoorbeeld bij verkeersongelukken, overvallen (gas in cabine), bedrijfsongevallen tijdens werkzaamheden, getuigen bij ongelukken, onterechte arrestaties (drugs- en mensensmokkel) en geweld.

Traumaloket breidt haar dienstverlening uit met onder andere 24/7 telefonische begeleiding en een digitale vragenlijst die de mate van herstel objectief toetst. Nieuw is ook een training voor planners en leidinggevenden, zodat ze hun chauffeurs in het buitenland mentaal kunnen begeleiden en ondersteunen.

In het beroepsgoederenvervoer

Met name het beroepsgoederenvervoer kent bijzondere werkomstandigheden. Chauffeurs werken doorgaans alleen en zijn gewend problemen zelf op te lossen. Dat lukt niet altijd.

Chauffeur zijn is geen baan voor velen, het is een manier van leven. Het gezin heeft zich volledig aangepast aan de vaak lange afwezigheid van het gezinslid dat ‘op de vrachtwagen’ zit. Partner en kinderen kunnen het herstel na een ingrijpende gebeurtenis belemmeren uit angst binnen het gezin voor herhaling. Om die reden betrekken we het gezin bij het proces van herstel. De chauffeur wil vooral graag aan het werk, maar dat kan risicovol zijn als hij niet voldoende is hersteld. Concentratiegebrek en ongeduld zijn veelvoorkomende, mentale gevolgen na een ingrijpend incident.

Bij werkhervatting wordt de chauffeur vaak aangeboden om eerst samen met een collega kilometers te maken. Dat lijkt logisch en zeker ook vriendelijk, maar uit ervaring weten we inmiddels dat dit geen toegevoegde waarde heeft, omdat op enig moment de chauffeur alleen moet rijden. En dat is nu juist wat zo moeilijk is. Dus liever op afstand begeleid ‘op de bok’. Eerst een rondje om de kerk en op basis van de terugkoppeling van de chauffeur uitbreiden.

In het openbaar vervoer

In het openbaar vervoer hebben medewerkers te maken met suïcides, geweld in de trein, reanimaties, ongelukken op spoorwegovergangen en bijna-ongelukken. Dit laatste heeft meestal net zo’n grote impact als een feitelijk ongeluk. Hier draagt werkhervatting positief bij aan het herstel.

Wij streven naar een geleidelijke terugkeer naar het werk als er sprake is van verzuim, tenmimste als dat verantwoord is. Collegiale ondersteuning moedigen wij aan en de terugkeer wordt nadrukkelijk overlegd met betrokkene en leidinggevende. Bijvoorbeeld als het incident samenhangt met geweld in de trein. Dan zal de medewerker eerst in burger meerijden, daarna in uniform, al dan niet boventallig.

Wanneer er sprake is geweest van een aanrijding met een persoon of vervoermiddel en de vermijding groot is, adviseren we om de eerste kilometers binnen een veilige, overzichtelijke omgeving te starten.

Vragen? 

Heeft u toch nog vragen, stuurt u dan contact met ons op middels ons contactformulier of stuur een e-mail naar info@traumaloket.nl.

< Terug naar overzicht